Smoothie vs. Fresh. Co je zdravější?

Za našich mladých let se vyráběl ovocný koktejl v každé cukrárně nebo mléčném baru. Stál dvě kačky a vedle naplnění žaludku přinesl stav blaženosti, který přetrval mnohem déle, než takzvaný mléčný knír, který jsme si z cukrárny často nedobrovolně odnášeli. Dnes se tomu říká smoothie a hysteričtí foodies se přou, jestli je zdravější než fresh. Co dodat.

To, že by lidská strava měla obsahovat přiměřené množství rostlinného materiálu, není žádný objev posledních let. Člověk je všežravec a to neznamená dát si ke gothaji plátek chleba, ale přijímat živočišnou a rostlinnou stravu ve vyváženém poměru. Jaký poměr to je, to ví asi málokdo, ale obecně se má za to, že podíl ovoce a zeleniny prakticky nikdo nemá dostatečně velký.

Jak doplnit vitamíny a vlákninu

Tak předně - na kurděje v civilizovaném světě už nikdo netrpí. Představa, že máme tragicky málo vitamínů a potřebujeme je rychle doplnit mezi dvěma selfíčky, je dost vydatně přitažená za vlasy. Ale nechť. Ovoce a zeleninu můžeme mít k svačině třeba i proto, že nám chutná. Můžeme ji chroupat, nebo vypít v zajímavé chuťové kombinaci, což je právě bod, ke kterému se chceme dostat.


Smoothie čili koktejl z mixéru

Když si oloupeme banán, máme 120 g dužiny a cca 113 kalorií. To je slušná nálož. Když ale vezmeme milý banán a dáme ho do mixéru, máme smoothie a můžeme o tom něco napsat na Twitter. A když přisypeme maliny, ostružiny a hodíme do toho kousek řapíkatého celeru, je o tom potřeba natočit rovnou video na YouTube.

Faktem je, že smoothie obsahuje ovocnou nebo zeleninovou dužinu a jako takové vás při vypití neochudí o nic, co byste získali normální konzumací všech těch dobrot. Velmi dobrá jsou smoothies s jogurtem, mlékem, vločkami, ze zmrzlého ovoce, s různými semínky a nebo ořechy. Máme možnost je zmrazit nebo dochutit alkoholem, mňam.

Faktem je, že smoothie nekoušeme, takže ústa neprodukují všechny potřebné enzymy, které na strávení zelené stravy potřebujeme. Bráno do extrému - pokud se někdo rozhodne pro razantní očistu těla pouze pitím smoothies, může skončit s podvýživou na kapačkách, protože mu většina užitečných látek proletí tělem bez vstřebání.


Freshe čili vymačkané šťávy

Je pomeranč zdravý? Je. A dělá se krabicový džus ze supermarketu z čerstvých pomerančů? Sotva. Vymačkat si do sklenice čerstvý pomeranč, ale třeba i jablka a šťávu z listového špenátu, znamená dostat chuťově i nutričně úplně jiné pití, než v obchodě. Proto dnes kupujeme odšťavňovače a svoje nezdravé jídlo zapíjíme ovocnou šťávou, abychom pro sebe udělali aspoň něco zdravého.

Víte, kolik do sebe takhle jako bonus dostanete kalorií? Smoothie alespoň trochu zasytí, ale vymačkaná šťáva je jen pití, zato pořádně sladké. Představa, že když omeletu z pěti vajec zapiju freshem ze tří pomerančů, tak se mi ten hřích maže, je naprosto zcestná. Tuk a cholesterol se pěkně spojí se sacharidy a vy si můžete jít nechat popošít kalhoty.


Doporučení? Všeho s rozumem

Někomu takzvané hladové snídaně nevadí, ale někdo si po sacharidové bombě v sedm musí už v devět zaběhnout do podnikové kantýny, jinak by sežral tužku. Pokud patříte do té druhé skupiny, zapomeňte na ranní smoothie a zkuste něco s vyšším podílem bílkovin, třeba šunku, vajíčko, luštěniny.

Vzpomínáte na jednu z holywoodských diet, která radí všechna jídla 20x pokousat? Pak možná chápete, že vypité kalorie tělo neobalamutí a hlad se vrátí po pár minutách jako bumerang. Ale když si dáte skleničku k jídlu místo toho, abyste si přidali ještě dvě kolečka knedlíku, je všechno v pořádku, jen tak dál.

fotografie: https://static.pexels.com (CC BY)

Žádné komentáře:

Okomentovat