Jak skladovat kávu? Budete překvapeni.

Jestli se svou láskou ke kávě končíte u instantních jedů, můžete v klidu přestat číst. Zabývat se totiž budeme skutečně kvalitní mletou kávou a způsoby, jak si ji doma udržet čerstvou a plnou původního aroma. V zásadě se jedná o to, aby člověk odhadl optimální množství, jaké si koupit, vyvaroval se některým chybám v manipulaci a hlavně - skladoval kávu ve správné teplotě a vlhkosti. A to je překvapivě jinde, než byste řekli.


Nenechte se zlákat výhodným balením

Šla v superamarketu kilovka vaší celkem oblíbené kávy na polovic? Tak ji tam v klidu nechte, pokud nepijete kávu jako hasičcské auto vodu, nebo se o ni nedělíte s celou kanceláří. Kilo kávy jednomu člověku stačí klidně i na dva měsíce a to už může být aroma v trapu. Ušetřené peníze potom velice často hodíte s posledním do koše spolu s posledním čtvrt kilem, které chutná jako vyvařené piliny.

Mletou kávu je ideální kupovat v množství, které odpovídá vaší spotřebě na týden. Pokud pijete dva tři šálky lahodného moku denně, je vaše týdenní dávka kolem 150 g. V každém trochu slušném městě najdete prodejnu, kde vám kávu prodají na váhu a pomelou, ale pozor, praví fajnšmekři těžko snáší, že se často více druhů mele ve stejném mlýnku.

Vlastníte - li vlastní mlýnek, máte vyhráno. Nemusíte každý týden běhat pro nových 150 g černého potěšení, můžete si koupit větší hmotnost kávy zrnkové a připravovat si každou dávku zvlášť. U kávy zrnkové, stejně jako u mleté, ale platí přísná pravidla skladování. A ty jsou tím přísnější, čím větší množství kávy si koupíte.

jak skladovat kávu

Hipsteři sice považují pití kávy tak zvaně na turka za barbarství, ale nenechte se zbytečně znechutit. Každá z metod přípravy kávy má svoje. Dobrého turka uděláte zase jen z dobré kávy a ta potřebuje péči během skladování. Autor: Bobman


Nepřesypávat, nepřelévat.


Stejně jako platí, že pivo se nepřelévá ze sklenice do sklenice, protože ztratí říz drobných bublinek oxidu uhličitého, kávu jednou pomletou a uzavřenou v sáčku z prodejny také nikam nepřesypávejte, ani do skleněné dózy s hermetickým víčkem. Vypadá to sice jako krok správným směrem, protože je tak káva naprosto oddělená od okolního vzduchu, ale při samotném přesypávání se zbytečně provětrá a ani úplně čistá sklenice není zcela bez zápachu, o plastovém těsnění ani nemluvě.

Kávu v klidu přechovávejte v původním sáčku z prodejny, horní okraj několikrát přehněte a dejte na něj kolíček na prádlo. Sáčky na kávu jsou pro aroma dostatečně těsné a 150 g kávy si svoje aroma uchová celou dobu.

Zapomeňte na lednici nebo mrazák


Nevíme, kdo to první vymyslel, ale káva prostě do lednice nebo do mrazáku nepatří. Je sice pravda, že v chladném prostředí se zpomalí uvolňování aroma a enzymatické procesy, které si jinak hrají s její chutí, ale teplotní šok po tom, co kávu vyndáte z ledničky na stůl, ji spolehlivě zničí mnohem víc. Káva zvlhne a může dojít k vyloučení oleje, který je jinak v hmotě namletých zrnek obsažený.

Káva stejně tak nepatří ke zdroji tepla, což je druhý velmi rozšířený nešvar. Skříňka nad sporákem v blízkosti digestoře sice vybízí k uložení kávy a koření, ale obojímu v daném místě velmi škodíte.

Do třetice - nedávejte sáček s kávou do blízkosti dalších čerstvých potravin. Namletá káva velmi rychle absorbuje vlhkost a s ní vůně a pachy z okolí (toho se využívá s levnou kávou a nelibým aroma v místnosti, ale kvalitní kávu si zničíte). To nejlepší, co pro svoji kávu můžete udělat, je uchovávat ji ve spíži při pokojové teplotě.

Další zajímavosti o kávě najdete na webu kavovary.info

Žádné komentáře:

Okomentovat