Odšťavňovat - ano či ne?

Odšťavňovače, odšťavňování obecně, různé detoxikační kůry a pití čerstvých ovocných nebo zeleninových šťáv se staly v poslední době takovým hitem, že nejde, abych se k tomu nevyjádřil po svém, z hlediska vlastních znalostí a vzdělání. Pojďme se tedy podívat na to, k čemu jsou čerstvě vymačkané šťávy dobré a kde reklamy značně přehání.



Stačí se podívat na jakoukoliv reklamu, kde defiluje modelka s dokonalými zuby, dokonalou pletí, která samozřejmě není vůbec vyretušovaná ve studiu a s pekáčem buchet na břiše, který má zcela určitě z pití špenátové šťávy a ne z celodenního cvičení. Dostanete pocit, že ve svém životě děláte všechno špatně, ale že si nemusíte dělat násilí. Stačí si koupit odšťavňovač.

Mýtus první - čerstvá šťáva je plná vitamínů a živin


Ano i ne. Odšťavňovačem nedostanete z jablka nikdy tolik vitamínů a ze zeleniny nikdy tolik živin, jako když je sníte syrové, nerozemleté sami. Existuje pro to několik zásadních důvodů:

  1. Vitamíny a živiny nejsou jen v samotné šťávě, ale i v suché dužině. I pokud má váš odšťavňovač možnost pustit do vymačkané šťávy nějaký pevný podíl (je to lepší, opravdu), pořád dostanete zhruba jen 70 % obsahu živin a vitamínů proti celému ovoci / zelenině.
  2. Kyslík rychle zabíjí vitamíny a rozbíhá enzymatické procesy, které ničí živiny. Navzdory obecně rozšířené představě, kterou nám nutí výrobci pomalých šnekových ošťavňovačů, mezi výsledkem odšťavnění u pomalých a rychlých, odstředivých přístrojů, nejsou podstatné rozdíly. Šťávu je potřeba rychle vypít, jinak destrukce vitamínů a živin pokračuje. U obou základních typů odšťavňovačů stejně.

Mýtus druhý - čerstvé šťávy mohou nahradit pevnou stravu


Dokonce i někteří lékaři a většina výživových poradců radí, že tělu prospějete, když místo některého z jídel naházíte vyváženou směs ovoce a zeleniny do odšťavňovače, abyste získali lahodný džus nemo smoothie. Jak se to vezme. Krátká hladovka opravdu někdy pomůže zklidnit zažívání, ale ovoce nebo zeleninu vypít není to stejné, jako ji pokousat a strávit.
  1. Enzymy ve slinách - lidské sliny obsahují alfa amylázu, která rozkládá škrob a tuky, lysozomy, které ničí bakterie (proto jsou sliny antiseptické a v krajní nouzi se jimi dá dezinfikovat povrchové poranění), linguální lipázu, která tráví tuky, a některé další enzymy (fosfatázy, amidázy, laktoperoxidázy). Sliny se produkují nejvíce při žvýkání a mísí se s potravou. Pokud zeleninový a ovocný materiál prostě vypijete, bude mít tělo mnohem menší šanci využít jeho škrob, oleje a neporadí si ani s případnými bakteriemi.
  2. Žvýkání aktivuje celý trávící systém, včetně produkce žaludečních šťáv a žluči. Opět jako v bodě jedna - prostým vypitím čerstvé šťávy do těla sice dopravíte koktejl živin a vitamínů, ale celý proces trávení bude utlumený na minimum. Tedy pokud šťávu nepijete k jídlu, pak se oběma problémům vyhnete.

Mýtus třetí - tělo potřebuje detox


Že jsme ve svém, hlavně městském, prostředí obklopeni množstvím látek, které našemu tělu škodí, o tom není pochyb. Naše tělo je ale v tomto ohledu lépe připraveno, než by se mohlo zdát. Proces čištění tělesných tekutin od nežádoucích látek v ledvinách a játrech nás chrání už od pravěku a kdo ví, kde bychom bez něho byli. Veškeré škodliviny tělo vylučuje potem nebo močí a takové očistě je vhodné pomáhat, ale nikoliv být kolem detoxikace hysteričtí.
  1. Tělo v průběhu detoxu při konzumaci výhradně ovocně-zeleninových šťáv trpí podvýživou a dehydratací. Vymačkaná šťáva z odšťavňovače neobsahuje ani tolik živin jako čerstvé syrové ovoce a zelenina. Především tělu ale nedává dostatek uhlovodíků (uhlohydrátů), které jsou stěžejním prvkem výživy. To vás nepoloží při jednodenním detoxu po prohýřené noci, ale módní týdenní nebo čtrnáctidenní kůry jsou pro tělo škodlivé.
  2. Podvyživené tělo sice ztratí nějakou hmotnost (vyprázdní se střeva), ale taky ztratí hodně vody. Při návratu k původní stravě můžete kila očekávat zpátky i s malým bonusem navrch.
  3. Jakýkoliv detox není vhodný pro děti nebo kojící matky, případně pro lidi s poruchami příjmu potravin.


Jsou odšťavňovače podvod?


Vůbec ne, dokonce se vás skutečně nikdo nesnaží okrást nebo zabít. Šťáva z odšťavňovače je vhodná jako doplněk k běžné stravě, pokud máte pocit, že nejíte dost ovoce a zeleniny. Málokdo si dá s chutí denně jednu mrkev a už vůbec ne syrový listový špenát nebo salátovou okurku. I když je stále pravda, že jedna dokonale pokousaná mrkev dá tělu víc, než jedna odšťavněná a vypitá, jistě cítíte ten rozdíl a výhodu v uspěchané době. O dětech a jejich zápornému vztahu k zelenině ani nemluvě - učit je jíst všechno smysl má, ale udělat jim po obědě smoothie je jednodušší.


Pozor na obezitu


Většina ovoce a některé další pochutiny, které zvládne váš odšťavňovač přeměnit na osvěžující šťávu, obsahují docela dost kalorií. Pokud se přejíte pečínkou a dáte si litr smoothie ze špenátu, mrkve a dvou banánů ve víře, že jste přísunem zdravých látek odčinili obědový hřích, vězte, že si ještě uškodíte. Pouze střídmá strava doplněná šťávou z odšťavňovače vede k dobrému zažívání a lepšímu zdraví.

Žádné komentáře:

Okomentovat