Jaké jsou v horku povinnosti zaměstnavatele, pokud jde o pitný režim?

V okamžiku, kdy venkovní teplota šplhá nad třicítku, v televizi hovoří o tak zvaných tropických teplotách. Být u vody je skvělé, ale bohužel, většina z nás je v tom čase spíš v práci. Přečtěte si, jak je to s povinností zaměstnavatele zajistit dostatek tekutin a případně ochranné nápoje.

Zákon ukládá zaměstnavateli povinnosti zajistit na pracovišti takové podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce. V letním období se pak nejčastěji bavíme o poskytnutí nápojů, tedy o zajištění pitného režimu. Vysoké teploty a nedostatek tekutin totiž nejen že negativně ovlivňují schopnost soustředit se, ale v důsledku zvyšují i riziko úrazů na pracovišti a mají negativní vliv na zdraví zaměstnanců.

Podívejte se v kanceláři na teploměr


O tak zvaných ochranných nápojích se hovoří v poměrně přesně definovaných situacích, jedná se o výkon manuální práce v extrémních podmínkách. Málo kdo ale ví, že na ochranné nápoje máte nárok i v kanceláři, pokud teplota vzduchu překročí 34 stupňů Celsia. Podívejte se tedy na teploměr, jestli náhodou kromě běžné balené vody náhodou nemáte dostávat třeba i iontové a minerální nápoje.

Jaké má zaměstnavatel možnosti?


Řada firem celkem bezmyšlenkovitě nakupuje balené vody, často pro zjednodušení od dodavatele kancelářských potřeb. Že se takový komfort celkem prodraží, je myslím celkem jasné. Přitom se dá uvažovat i jinak, třeba o zakoupení sodobaru nebo výdejníku chlazené vody.

Proč si pořizovat do kanceláře přístroj? Především kvůli tomu, že jeho dlouhodobý provoz šetří náklady. Kohoutková voda, která je na území České republiky kvalitní a levná, jen kvůli starému vodovodnímu řádu na mnoha místech není příliš chutná, se díky filtrům v přístroji, chlazení a sycení promění v osvěžující nápoj, kterým zaženou zaměstnanci žízeň a zlepší si i náladu. Pokud nadto sáhnete třeba po postmixu, můžete dokonce popíjet autentické limonády předních i méně exkluzivních značek.



Vážně se podívejte, jestli náhodou nemáte nárok na ochranný nápoj. Byla by škoda svůj nárok nevyužít, když už venku řádí tropické peklo.



Žádné komentáře:

Okomentovat